O nama na (hrvatski)

DeCentral stvara prostor za politički aktivizam i diskusije, za ugodna druženja, filmske večeri, radionice/Workshops, predavanja, kazališne predstave, udružne slave i još mnogo toga. Ali nam je važno da se pri tome ne zastupaju interesi političkih partija te vjerskih ili komercijalni.

Mi se protivimo svim oblicima fašizma, antisemitizma, rasizma, homofobije, trans*fobija, seksizma, nacionalizma, patriotizma i bilo kakve ideologije vladanja i diskriminacije.

DeCentral je samoupravni lokal. Sve osobe i grupe rade besplatno (neplaćaju se) i dobrovoljno, bez obzira da li za barom, kod čišćenja ili oko računovodstva. Da ostane nezavisan DeCentral ne zahtjeva donacije vlade ili drugih sredstava nego se financira isključivo iz donacija i prihoda od prodaje pića. Ta primanja se koriste za politički rad, za pokrivanje kirije,najamnine i komunalne troškove te za održavanje infraštrukture, opreme i namještaja.

DeCentral nije uslužno poduzeće u tradicionalnom smislu. Mi smo protiv konzumerizma (konzum nasilje) i klasične podjele „ugostitelja“ i „gosta“. Zato apelujemo na dobar smisao i ličnu odgovornost svih osoba koje posjećuju DeCentral da ne bude sve samo u odgovornosti osoba za barom da se brinu o svemu. U tom smislu je uvijek dobrodošlo da ako ste prijateljski i solidarni jedni prema drugima, vaše tanjure sami operete, ponekad pometete i nekoliko eura ubacite u soli kasu, box.

Ako se možete identificirati sa gore navedenim principima i imate želju da aktivno učestvujete u ovom projektu, svratite do nas i donosite vaše želje i ideje!